Vărzări / Saltbush pie

varzari9

(for English version scroll down the page)

Și, când veneau cele două ajunuri, câte treizeci-patruzeci de băieți fugeau înaintea popii, de rupeam omătul de la o casă la alta, și la Crăciun nechezam ca mânzii, iar la Bobotează strigam chiraleisa de clocotea satul. Și, când ajungea popa, noi ne așezam în două rânduri și-i deschideam calea, iară el își trăgea barba și zicea cu mândrie către gazdă:
— Ai
știa-s mânzii popii, fiule. Niște zile mari ca aceste le așteaptă și ei, cu mare bucurie, tot anul. Gătitu-le-ați ceva bob fiert, găluște, turte cu julfă și vărzare? Gătit, cinstite părinte; poftim de ne blagosloviți casa și masa și poftim de mai ședeți, să ne șadă pețitorii.
Când auzeam noi de masă, tăbăram pe dânsa,
ș-apoi, aține-te, gură! Vorba ceea: De plăcinte râde gura, de vărzare, și mai tare. Ce să faci, că doar numai de două ori pe an este ajunul! Ba la un loc, mi-aduc aminte, ne-am grămădit așa de tare și am răsturnat masa omului, cu bucate cu tot, în mijlocul casei, de i-am dogorit obrazul părintelui de rușine.  Dar el tot cu bunătate: De unde nu-i, de-acolo nu se varsă, fiilor; însă mai multă băgare de seamă nu strică! „

Acum, cum să nu zic şi eu ca şi Creangă „De plăcinte rîde gura, de vărzare,şi mai tare”? Şi, cum să nu-mi rîdă gura cînd mama îndesa în aluatul de pită o mînă zdravănă de lobode descîntate de savoarea caşului de capră şi bătut bine de aroma de neegalat a mărarului?

Ingrediente:
aluat de pită
Umplutura:
lobode albe şi roşi, frunze tinere de ştevie(toate frecate cu sare şi stoarse)
caş de capră, uşor sărat
doua mîini bune de mărar şi pătrunjel tocate, 1 legătură de cozi de ceapă, tocate

Se amestecă toate.

varzari22
Se rupe o mînă bună de aluat, se întinde o foaie nu prea mare şi nu prea subţirică, se pune în mijloc un pumn zdravăn de umplutură şi se sigilează marginile ca o semilună, aducînd ca formă cu calzonele italian, se presează marginile cu degetele ca să nu iasă umplutura şi se aplatizează totul. Se ung cu ou bătut, se aşează în tava unsă şi se mai lasă sa crească încă vreun sfert de oră. Se coc în cuptorul încins dinainte, la foc zdravăn, pînă se rumenesc. Dacă nu, prajiţi plăcinta în tigaie antiaderentă, cu un adaus extrem de redus de ulei. Se servesc calde sau reci, uneori şi cu smîntînă alături.
Şi, cam ce udătură ar merge pe lîngă vărzări dacă nu  un vin alb şi demisec, crescut şi maturat pe dealurile Ardealului, pentru că loboda şi aluatul nu-i ca fata la măritat ca să se grabeasca, pupîndu-se foarte bine cu o Fetească Albă sau , de ce nu, cu un Recaş de cel nobil?
 

…………………………………………………………….
 

varzari2

Now, I say as Creangă* said  „By pies, mouth is laughing, by vărzări harder. „ And,  how not to laugh when my mother soundly stuffes the bread dough with the saltbush oe stevia filling, filling sorcerers by the flavor of goat curd and beat only by the unbeatable flavor of dill ?

Ingredients: 
rised bread dough
Filling: 

white and red saltbush, younger stevia … leaves rubbed with salt and drained by liquid
salty goat cheese
2 handfull of chopped dill and parsley, 1 bunch of green onion, chopped

Mix them all.
It breaks a good hand of dough, flatten it as a sheet, not too high and not too thin, place in the middle of it a good hand of filling and seal the edges like a crescent, bringing to it the Italian calzone shape, rub the edges with your fingers and flatten all.
Sits all of them in a pan, brush the surface of vărzări  with beaten egg and let them rise for a quarter of an hour yet. Bake in hot oven until browned.
If not, fry de pies in a pan with a very low oil filler. Serve warm or cold and, if you want, sometimes with sour cream.
And, like what ‘ rain’ would go besides vărzări if not a semi-dry white wine, rose and swept on the hills of Transylvania, because the saltbush and dough are not like the girl who wants get marry, as well not rush for it . So, a Feteasca Alba or, why not, a noble Recas will meet throughout the sufficiency of the mind and the tummy.

Legend:

Creangă*= a well known Romanian writer, known especially for his book „Amintiri din copilarie” (‘Childhood memories’)

21 de gânduri despre „Vărzări / Saltbush pie”

    1. Mea culpa, Zina Doamna! Cu iertaciune in fata domniilor voastre, sunt intr-o perioada de reasezare in matca si de luat viata de la capat, cu un alt drum, un alt loc si aproximativ aceiasi oameni. Cind lucrurile se vor linisti si stabili in matca, aparitiile mele prin virtual se vor inmulti.
      Pina una alta, va omenesc cu o portie de varzari calde, taman scoase din cuptor. ❤

      Apreciat de 1 persoană

      1. Noa! Nu stiu cu ce date te loghezi dar de cite ori clicuiesc numele tau imi da o pagina de Telekom care spune ca nu e „available”. In schimb, linkul pus de tine e super ok.

        Apreciat de 1 persoană

    1. Pffff, in linii mari sunt ok, suntem ok. Doar ca, de vreun an incoace, timpul liber e mai scurt decit inainte. Sper sa ajungem la o linie de plutire a tot si toate si sa reintram in normal.
      Ale vietii valuri!
      Multumesc de grija, esti o dragutaaaaaaaaaaa !

      Apreciat de 1 persoană

  1. Buna dimineata Mala !
    Am cunostinta de multe RETETE de ” varzari” 🙂 dar ca cea din postare de fata , NU am cunostinta …..asa ca, o voi prepara si eu mai ales ca piata de la noi e plina cu VARZA din toata ROMANIA si nu numai…
    O asemenea superba placinta merita mancata incet pe o muzica buna si linistita

    stropita din cand in cand cu cate un pic de un vin vechi din podgoriile din stanga PRUTULUI care n-ar trebui sa fie GRANITA intre doua TARI
    MAMA si FIICA ! 🙂
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2015/10/07/
    O duminica placuta ! 🙂
    Cu stima,
    Aliosa.

    Apreciat de 1 persoană

      1. Multumesc pentru urari ! 🙂
        Spre bucuria pamantului din Campia DeliOrmanului,
        aici la mine PLOUA bine iar CERNOZIOMUL din stanga DUNARII batrane rade si canta pe melodii TELEOLTENESTI ! 🙂
        O saptamana dupa inima Domniei Voastre ! 🙂
        Cu stima si respect,
        Aliosa.

        Apreciază

  2. Lăcrămioara, mai schimbă meniul, că m-am săturat de vărzări! 🙂 Nu se poate să nu mai știi tu vreo rețetă savuroasă, de să-ți curgă apa în gură citind-o! 😀

    Sănătate și numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu