Ciuperci ca murătură(sau poate nu!) / Pickled mushrooms (or maybe not!)

salataciuperci1

( for English version scroll down the page )

Gălbiori, popenci, hribe, iuţari, ghebe, laba ursului …. un amestec de-a valma de ciuperci, bureţi, care mai de care mai buni şi mai cu moţ. Cine nu-i ştie? Dar, mai ales cine-i ştie ? Că mare taină-i culesul lor cum mare taină-i alesul şi gătitul lor! Şi ceea ce ai în farfurie, după tot procesul ăsta elaborat, face parte din preabinele nesimţit al burţii pline.

Salata asta o poţi mînca aşa cum e, fără s-o faci o murătură pe care s-o ridici la rang de ‘bun de pus la cămară’ pentru zilele în care iarna-ţi va aminti ce uşoară-i viata… mai ales vara. Sau, o poţi mînca iarna . Alegerea-ţi aparţine.

Ingrediente:

1 kg ciuperci tinere, fără picioruşe, spălate, se fierb 15 min, la foc mic, în apă cu sare; se scurg şi se aşează în borcan

1 l otet + 2 l apa + 1 l-ră rasa de sare + 1 l-ră rasă de boabe de mustar, cîţiva căţei de usturoi feliaţi, se fierb, se toarnă peste ciuperci;

-dacă o vrei consumată în momentul în care-ai preparat-o, atunci presar-o cu patrunjel tocat şi consum-o, dacă nu…mai toarnă deasupra saramurii puţin ulei, capsează borcanul şi trimite-l direct pe raftul cămării.

Notă: eu am folosit ciupercile de cultură şi asta doar din teama (poate nefirească pt. unii) faţă de ceea ce o ciupercă necunoscută poate să-ţi ofere.

ciupercimarinate2

 

A mixture of mushrooms, fungi, sponges which most of them are best. Who does not know’em ? But, who’s mostly known them? …There is a great mystery their picking but a greater mystery is there elected and cooking. And what’s on the plate, after all this elaborate process, is a part of the belly’s fulfilment.

You can eat this salad as it is, without being a pickle for winter days when you will remember what easier life is … especially in summer. Or you can eat it in winter. The choice is yours.

  1. 1 kg young mushrooms without legs, washed, boiled for 15 minutes in salted water, drained and placed in jars
  2. 1 l vinegar + 2 l water + 1 tbs salt + 1 tbs mustard seeds, a few cloves of sliced garlic,  all boiled and poured over mushrooms;

-if you want to consume this salad when you prepare it then sprinkle it with chopped parsley and use it, if not … pour a little oil over salad, staple jars and send them directly to the rack-chamber.

Anunțuri

10 gânduri despre „Ciuperci ca murătură(sau poate nu!) / Pickled mushrooms (or maybe not!)”

    1. Daaaa, e simpla, rapida si foarte buna. Eu am mincat-o atit vara cit si iarna insa pot spune fara nici un dubiu ca e excelenta! Multumesc pentru vizita, Simona! ❤

      Apreciază

  1. O salată excelentă, o alternativă mai altfel la salatele obișnuite. Și mie îmi plac mult ciupercile, dar, ca și tine, nu mănânc decât ciuperci din supermarket, fie conservate la borcan, fie șampinioane proaspete.

    Săptămână bună, Lăcrămioara !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s