Curmale, prune, mere, nuci şi foc într-o salată

sal.curmale3.1

Nu ştiu voi cum faceţi focul, însă, la mine în ogradă, se urmează un ritual foarte precis. Se începe prin a se curăţa vatra sobei de restul de cenuşă de la focul precedent, se rup cîteva foi de hîrtie dintr-o revistă (preferabil să nu fie cerate), se rulează şi se strîng uşor între palme, se plasează cît mai central pe vatră, peste ele vine o mînă bună de aşchii de lemn(preferabil de salcie) şi acum vine partea cea mai frumoasă: aprinsul chibritului şi, implicit al hîrtiei. Acum…ce să vă zic ? Că-s mai bune chibritele de Gherla? Că-s mai bune cele cu fosforul care nu se sfărîmă sau nu-ţi sare-n ochi? Că-s mai bune cele cu băţ de lemn? Dacă nici una dintre variante nu vă mulţumeşte atunci folosiţi o brichetă dintr-astea moderne, cu gît lung şi flexibil. Acelaşi rezultat il veţi obtine.

Vă veţi întreba, poate, unde vreau să ajung cu polologhia focului? Nu in paleoliticul superior cînd, cică, 2 pietre erau folosite pe post de chibrit, nici la Prometeu sau la zei dar nici în ograda pompierilor, asta-i sigur. Nu vreau decît să ajung la o revistă pe care am folosit-o pe post de material pirotehnic şi-n paginile căreia am găsit o reţetă de salată care mi-a luminat ziua. La propriu. Focul s-a făcut iar salata s-a modificat după chipul şi asemănarea mea.
Şi n-aş şti să vă zic ce a fost mai întîi?! Gustul de iaurt brusc îndulcit de pulpa de curmală, uşorul acrişor al mărului care taie din nebunia stafidei, amarul cu gust de sîmbure prăjit al nucii sau aroma de scortişoară care completează perfect un vin elegant şi de excepţie? Hmmmm…anyway, rezultatul final a fost peste umilele mele aşteptări .

sal.curmale4.1


Ingrediente(pt. 2 persoane):
1/2 măr roşu, acrişor, tăiat cubuleţe
o mînă bună de curmale, fără sîmburi
o mînă bună de stafide
1/2 de mînă de prune uscate, tăiate feliuţe
1/2 de mînă de nuci prăjite şi zdrobite
scorţişoară (după gust)
1-2 l-ţe iaurt gras şi foarte gros
50-100 ml vin Lacrima lui Ovidiu (nu-i reclamă, e un fapt întîmplat !)

Curmalele, stafidele şi prunele lasă-le să stea cîteva ore în vin apoi macină-le grosier şi amestecă-le cu restul de ingrediente. Porţionează compoziţia după propria dorinţă apoi pudreaz-o fin cu un praf de scorţişoară. Partea de decor e..la liberă inspiraţie şi alegere.

Creditele merg catre revista „Practic în bucătărie” şi la d-na Annamaria Borzsasi din Reghin, reţeta domniei sale fiind la pagina 40 şi…asta e cam tot ce pot să vă spun. Habar n-am care număr al revistei a fost deoarece copertele revistei se facură scrum.

sal.curmale6.1


Ingredientele originale propuse de d-na au fost:
600 gr mere
200 gr smochine
100 gr stafide
100 ml frişcă bătută
40 gr zahăr
scorţişoară după gust

Restul e deja istorie cum, istorie a devenit şi salata mea.

Anunțuri

7 gânduri despre „Curmale, prune, mere, nuci şi foc într-o salată”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s