Salcîm prăjit / Fried acacia flowers & wild berries ice cream

salcim3.1

(for English version scroll down the page)

Pentru că niciodată nu am acceptat viaţa ca pe un simplu fapt banal, încerc să găsesc mereu cîte ceva care să-mi facă existenţa preaplină de miracolul lucrurilor simple din jurul meu. Pentru că da, cred cu tărie că în lucrurile simple stă esenţa vietii.

La fel a fost şi în 23 mai. Aparent un fapt banal. Oraşul Valea lui Mihai din Bihor îşi sărbătorea existenţa. Sub denumirea deja cunoscută de  „Sărbătoarea salcîmului în floare”, s-a întîmplat să găsesc o manifestare cu un rol mai mult decît simbolic, în care bucuria de viaţă de pe feţele copiilor dar şi ale adulţilor era lesne de citit. Cu un ritual deja cunoscut , ce mergea de la religios spre laic pe drumul atît de cunoscut al împăcării cu sine dar şi cu ceilalti.

Şi, ce poate fi mai frumos, decît o sărbătoare a primăverii în care parfumul de alb pur îţi pătrunde pielea lăsîndu-te pur şi simplu fără glas? Şi atunci am înţeles versurile baladei lui Tudor Gheorghe ca pe un arhietip al renaşterii şi-al vietii, în care, nebunia salcîmului merge mînă-n mînă cu roua dimineţilor de mai şi cu păsările aiurite.

La o săptămînă distanţă,  mi-am răsfăţat sufletul şi papilele gustative cu o reţetă absolut românească la care am vrut să adaug ceva din decadenţa meridională a Italiei. Aşă că, salcîmul meu prăjit vine să completeze o îngheţată, la fel de salbatică ca şi  fructele de padure pe care le conţine.

Ingrediente:

buchete de salcîm, spălate uşor şi scurse de apă

aluat pentru clătite

îngheţată

ulei de măsline

Buchetele de salcîm se tăvălesc cu grijă prin aluatul de clătite, se scurg de surplusul de aluat apoi se prăjesc în ulei. Se servesc calde sau reci, alături de îngheţată sau de ce vreţi voi să le serviţi.

Şi fără îngheţată sunt extraordinar de gustoase, fiind niste gogoşele de o fineţe exemplară.

 

salcim2.1

Because I never ever accepted the life as being a trivial and a simple fact, I always tried to find something to make my existence ‘overflowed’ by the miracle of simple things around me. Because yes, I strongly believe that the essence of life lies in simple things.

As it was on May 23rd. Apparently a trivial fact. Mihályfalva city of Bihar, Valea lui Mihai city, from Bihor County (the western part of Romania) celebrated their existence.

Already known as „The Festival of Acacia flowers”, it happened to find an event with more than a symbolic role, in which, the joy of life on the faces of children (and the adults as well), was easily readable.

Already with a familiar  ritual that went from religious to a laic expression, the festival was much on the known road of reconciliation with itself and discover new meanings. What could be more beautiful than a celebration of spring in the scent of a pure white, entering your senses and leaving you simply speechless? And then, I got the meaning of Tudor Gheorghe’s lyrics as an archetype of rebirth and life, in which the blossom of the acacia flower madness goes hand in hand with the May’s mornings dew and silly birds. A week away, I spoiled my soul and taste buds  with  an absolutely old Romanian recipe that I wanted to add to it, something decadent from the southern spirit of  Italy.

So, my “fried acacia” comes along with an ice cream, as wild as the berries from inside.

 

Directions:

bunches of acacia flowers, washed and drained of water

dough for pancakes

ice cream

olive oil

 

Wallow carefully the acacia bouquets through the dough, drain the excess of it and then fried them in oil. Serve them warm or cold with ice cream or however you feel like you want to serve them.

Without ice-cream they are extremely tasty too, tasting like small donuts of an exemplary finesse.

 

 

Anunțuri

3 păreri la “Salcîm prăjit / Fried acacia flowers & wild berries ice cream”

  1. Am mai citit despre diverse flori folosite în obținerea unor preparate culinare. Nu știu de ce, ideea mă înfioară. Să mănânc Frumosul… Mă simt de parcă ar trebui să mănânc un tablou de van Gogh ! 😆

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s