Ţelină cu măsline / Celery stew with olives

telina9(for English version scroll down the page)

O mîncare tîrgoveaţă care face cinste oricărei vetre cu sau fără ifose şi pretenţii. O întîlneşti în Valahia, unde bucătăria Balcanilor încearcă să-şi revendice coroana supremaţiei în dauna celei neaoşe. Cert este că, la urmă, amîndoua se pupă şi ciocnesc un pahar de vin alb, aromat de căldura verii şi-a pămîntului.
Maica Lucia Nedelea, Stareţa Mânăstirii Nămăieşti-Arges, publică în 1996 o ” Carte de bucate pentru zilele de post”, material excelent editat şi scos sub aripa editurii Accolade print pro.
Maestrul nu a uitat nici el să amintească, în peregrinările sale scriitoriceşti, mîncărica asta absolut fabuloasă: un gust pe care nu-l vei uita, o aromă de mărar care domină pregnanţa celei de ţelină şi un fel de mîncare final care va satisface cerinţele celor mai exigente papile şi toane gustative.
Iată aici, una dintre cele mai bune reţete ale maicii stareţe:

Ingrediente:
6 ţeline mici(1,5 kg)
6 roşii
4 cepe
1 ceaşcă ulei(fie şi de măsline)
sare, piper
100 gr măsline(negre şi zbîrcite)
1 leg. pătrunjel
1 leg. mărar

Ţelina se curaţă de coajă şi se taie în felii groase de un deget. Ceapa se toacă. Se pun împreuna la prăjit în ulei, pe foc mic.
Roşiile se taie cubuleţe. Se adaugă la ţelină.
Cînd ţelina s-a înmuiat puţin, se adaugă şi piper şi 1 cană de apă; se lasă să fiarbă înăbuşit 1/2 de oră.
Dacă vreţi, scoateţi în vremea asta sîmburii măslinelor(dar sunt mai frumoase şi mai apetisante, rotunde şi durdulii).
Cînd mîncarea e aproape gata, se adaugă măslinele, să se umfle 5 minute, apoi se potriveşte de sare.
E bună oricum, şi caldă şi rece, cu verdeaţă presarată deasupra.
La fel se face şi iarna, dar cu suc de rosii. ”

telina4

A towns food at first, which honors any fireplace with or without any pretension. You can encounter it in Wallachia, where  Balkans’ cuisine tries to claim the crown of supremacy over the local one.
The fact is that, at the end, they are both kissing each other while having a glass of white wine, flavored by the heat of the summer and the breath of the earth.
Mother Lucia Nedelea, the convent of Namaiesti-Arges Monastery, published in 1996 a book of „Recipe for fasting days”, an excellent material, published and released under the protective wings’  of the publisher: Accolade Print Pro .
Master has not also forgotten to remind in her writings, this absolutely fabulous food .
A taste you’ll not forget, the dill flavor dominating the striking of celery and, a final dish that will satisfy the most demanding taste buds and mood.
Here it is, one of Mother Lucia’s best recipe ever:

Ingredients:
6 small celery roots (1.5 kg)
6 tomatoes
4 onions
1 small cup of oil
salt, pepper
100 gr olives (black and wrinkled)
1 bunch of parsley
1 bunch of dill

Peel the celery and cut it into thick slices of a finger size. Chop onion. Put them together to fry in oil on low heat.
Cut tomatoes into cubes. Add to the celery.
When the celery has slightly softened , add pepper and 1 cup of water then boil stifled  all for half an hour.
Meanwhile, if you want, you can remove the olives kernels (but they are more beautiful and attractive, as round and plump).
When the food is almost ready, add the olives, to swell for 5 minutes, then fix all with salt.
It’s good anyway, hot or cold, sprinkled with herbs.
The meal of celery with olive, as is done in winter, but with tomato juice instead of fresh tomatoes.
A taste you’ll not forget too soon, a dill flavor dominating the striking of celery and, a final dish that will satisfy the most demanding taste buds and mood.

telina5

Anunțuri

2 gânduri despre „Ţelină cu măsline / Celery stew with olives”

    1. Oricînd Doamna mea doreşti, poţi linkui aici ce materiale crezi de cuviinţă. Bucătăria cere pasiune ceea ce, la domnia ta, există cu prisosinţă.
      Şi da, mîncărica asta de ţelină e excepţională prin pregnanţa de gust şi aroma pe care-o dezvoltă.
      Mare mulţămire pentru aprecierea designului! Mi-a dat ceva bătaie de cap dar acum îmi place.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s