Cartofii săracului / The poor man’s potato food

cartofiisaracului4.1

(for English version scroll down the page)
*
Mi-am amintit de bunica (moaţa* Apusenilor) şi de-a ei masă pe pamint. Şi, întotdeauna, totul era legat de cartofii săracului, un fel de mîncare care nu lipsea atunci cînd postul premergator unei sărbători religioase era în derulare şi, cînd munca cîmpului nu permitea mersul acasă pentru a-ţi satisface una dintre nevoile primordiale şi primare.

Atunci, acolo şi numai în acele zile şi momente, masa se servea pe pămînt, cu toţii aşezaţi împrejurul unui ştergar orbitor de alb, cu o atmosfera aproape ritualică punctată de gesturile aproape sacre ale bunicii care incepea cu o cruce largă şi cu Tatăl Nostru şi sfîrsea cu o rugăciune de mulţumire, cu ‘cartofii săracului’ (sau ‘cartofii sărăcuţi’) mîncaţi dintr-un blid de lut, într-o linişte deplină, vrînd parcă să mulţumeasca Divinitătii pentru ceea ce avem şi vom avea şi respectînd pînă la pioşenie importanţa hranei în viaţa noastră.

Şi, după ce stringea blidele şi ulcelele, bunica rupea o crenguţă dintr-un brad tînăr, crenguţă pe care-o aşeza, în drumul de întoarcere spre casă, la o răspîntie de drumuri, pe braţul unei troite.
La întrebarea “de ce o faci” îmi răspundea simplu …“e pentru sufletul celor necopţi şi duşi” .
Mult mai tîrziu am aflat că, “cei necopţi si duşi “ erau doi dintre copiii ei, aka unchii mei, Ion şi Nichifor, gemeni, amîndoi morţi de poliomielită.
O credinţă într-un ritual de sacralizare, ritual care, încă e practicat în satele Apusenilor, ritual in care, ‘Cartofii saracului’ aveau pentru bunica rolul unui medium sau, mai bine zis, a unui purificator mediator între forţele divine şi umilul mirean care li se inchina.

Indicatii:

Cartofii curăţaţi de coajă si tăiaţi in 4, se fierb de trei sferturi apoi se scurg.
In ulei se prăjeste ceapă tăiată julien apoi se adaugă boia şi cartofii fierti. Se ţin pe foc pînă se auresc cartofii.
Se servesc cu murături sau…cu ce vreţi voi.
Poate fi un fel de mîncare aperitiv sau garnitură la carne sau…doar asa cum e.
Eu îi maninc pur şi simplu cu zacuscă.

 

 

The poor man’s potato food

 

I remembered my grandmother (moaţa* from Apuseni Mountains) and her ‘picnic type of potato meal’. And, always, everything was related to ‘the poor man’s potato food’, a dish which wasn’t missing when the forerunner of a religious holiday was in progress and when the work in the field did not allow us to go back home to eat.

Then right there on the spot and only in those hot summer days, the meals were served directly on the ground, all being seated around a dazzling white cloth and surrounded by an atmosphere almost sacred, pointed by ritual gestures of my grandmother that began with a broad cross, with ‘Our Father’ and ending up  with a prayer of thanksgiving, with ‘the poor man’s potatoes’ eaten from a clay bowl, in a complete silence, thanking the Divinity for what we have and what we’ll have, respecting up to piously the importance of food in our lives.
And, after she gathered the dishes and the pots, grandmother broke a twig from a young fir tree, a twig that she placed, on the way back home, at a crossroads of roads, on the arm of a roadside cross. At the question  „what for?” she simply said  …” it’s for the souls of unripe and taken „
Much later I found that, „the unripe and taken” were two of her children, aka my uncles, John and Nicephorus, twins, both died of polio.
A belief in a sacred ritual, a ritual in which ‘the poor man’s potatoes’ were as like a medium or, rather as a purifying mediator between the divine forces and the humble layman who worships to them.

 

Directions:

Peel the potatoes and cut them into 4. Boil and drain them.
In oil, fry onion cut in round shape then add paprika, stir in it few times and then add potatoes. Hold them on heat until become golden.
Serve it with pickles or whatever you like.
It could be an appetizer, a garnish for meat or…you can eat them just as they are.
 
Legend:
*moaţă = woman from The Land of  Moţi ( middle part of Apuseni Mountains)
 
 
Anunțuri

3 gânduri despre „Cartofii săracului / The poor man’s potato food”

  1. Influenţa Austro-Ungariei în tiparul unor mîncăruri…. Eu am crescut într-o zonă cu asemenea influenţe plus că am avut şi-o ‘dădacă’ unguroaică. Curios lucru, nu mă potrivesc defel cu stilul greu de-a găti al ardelenilor sadea. Prefer aerul mediteranean, mîncarea uşoară, perpelită doar atîta cît s-o alinţi, iubesc aromele şi condimentele. Cred că undeva, în vreo viaţă trecută, am trăit prin Africa sau Asia.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s