Pâté de gîscă (cu Asimov in bucătărie) / Pâté de Foie Gras (with Asimov in my kitchen)

pate
(for English version scroll down the page)
*
 
Citeam zilele trecute Pâté de Foie Gras, o scurtă povestire SF de-a lui Isaac Asimov.
In povestea asta, un angajat al Departamentului Agriculturii povesteşte despre descoperirea(la o fermă din Texas) a unei gîşte care făcea ouă de aur. Gîsca transforma izotopi ai oxigeului în aur. Ficatul ei era de asemenea capabil să catalizeze reacţii nucleare.
Huh…. Povestirea este mai mult decît un SF deoarece cere  o minte luminată cititorului. Finalul este neaşteptat prin el însuşi pentru că povestea are doar o singură posibilă soluţie. Dar, în vreme ce povestirea era deja scrisă, teoria clonării crease o a doua (posibilă) soluţie.
Dar, mai bine citiţi povestirea şi vedeţi ce zice Asimov.
Pînă una alta mi s-a făcut poftă de-un pate aşa că, hai să trecem la reţipisă şi să ne delectăm cu acel excepţional pâté de foie gras.
 
*
​INGREDIENTE:​
  • 500 gr ficat de gîscă
  • 100 gr unt (preferabil topit)
  • 50 ml coniac sau wiskey
  • 2 cepe sau cepe verzi
  • 1 l-ţă salvie proaspătă sau cimbru (eu am folosit salvie uscată)
  • 1/2-2/3 cană de smîntînă
  • un vf de cuţit de nucşoară măcinată
  • un vf de cuţit de boabe de ienupăr zdrobite
  • un vf de cuţit de boabe de piper zdrobite
  • sare după gust.
Curăţă ficatul de tot ceea ce este „tendon” şi fiere apoi trage-l în unt sau grasime de gîscă sau bacon prăjit împreună cu ceapa. Fă-l piure amestecîndu-l cu untul topit, smîntîna şi celelate ingrediente. Lasă-l să stea peste noapte apoi îl poţi servi sub forma unor sandwichuri, cu biscuiţi sau cu crostini.
Eu l-am servit pur si simplu cu pepene galben din compot, salată verde şi totul stropit cu ulei de masline si presarat cu chili zdrobit.

*

pate1*

Pâté de Foie Gras (with Asimov in my kitchen)

I was reading(last days) a science fiction short story by Isaac Asimov .  In this story,  an anonymous employee of the Department of Agriculture speaks about the discovery on a farm in Texas of a goose that lays golden eggs. That goose is transforming an isotope of oxygen into gold. The goose’s liver is also able to catalyze nuclear reactions. Huh, yea ? The story is more than a SF because it’s asking an open mind from the reader. The end is unexpected by itself. The story has just a possible solution. But, since the story is written, the theory of cloning has created a second (possible)solution.

Now, I really want to eat a pate so…let’s go to the recipe for having that gorgeous pâté de foie gras.

Ingredients:

  • 500 gr goose liver
  • 100 gr butter
  • some about 50 ml cognac or whiskey
  • 2 shallots or onions (I used the red one)
  • 1 tbs fresh sage or thyme( I used dry sage)
  • 1/2-2/3 cup of cream (it depends on the texture of the pate)
  • a pinch of nutmeg
  • a pinch of ground juniper berries
  • a pinch of ground peppercorns
  • salt to taste
Clean the liver by removing everything that is attached to the liver. Then, saute the liver with butter or goose fat or some bacon and the onion or shallot. Then pureeing the livers with cream and melted butter. Allow it to stand overnight  in the refrigerator. Serve this goose liver pate as a sandwich or spreaded on crackers or crostini.
What’s this  Pâté de Foie Gra? Nothing more than a „SF”-tangible story said it into my kitchen. I simply serve it with melon and salad, all sprinkled with olive oil and ground dried chili.
 
 
 
Anunțuri

10 păreri la “Pâté de gîscă (cu Asimov in bucătărie) / Pâté de Foie Gras (with Asimov in my kitchen)”

  1. Intre hilaranta nuvela de Asimov si pateul tau de gasca, gurmanda din mine ar fura o farmitura din bolul tau. ( doar n-ai folosit si tu o mutanta! 😉 ) O dupa amiaza faina

    Apreciază

    1. Stii ca esti oricind binevenita! Oricind ai timp, chef, dispozitie …. nu e obligatoriu si nici musai! Ci doar cind se poate.
      Tucatura ardeleneasca pleaca inzecit catre tine. Ca de fiecare data…

      Apreciază

      1. Nu ştiu ce mama sărăciei se întîmplă Adino dar parcă şi timpul meu s-a ‘cronicizat’ prin … lipsă. Nu-mi mai ajunge! Am atîtea de făcut şi nu mai reuşesc să ajung acolo unde aş vrea!
        Posibil să mă şi pierd în detalii fără rost, nu ştiu…

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s