Istoria din ceaun: mămăligă cu sos de căpşuni

Motto: ”Arta contemporană încearcă să asorteze mămăliga cu şampania.” (V. Ghica)

*

mam.cu.capsuni1

 

Dacă ar fi să-l citez pe Tudor Muşatescu aş zice că ”​am vîrît istoria în ceaun”​. Dacă ar fi  să-l pomenesc pe moşu’ meu atunci aş zice că ”e atît de sărac de n-are nici sare de mămăligă”. Şi, într-adevăr, e un fel de mîncare atît de simplu şi de neobişnuit încît  nu ştii cum s-o dai pe după vişinul bucătărelilor.

Îmi place mămăliga, îmi place tot ce ţine de ​mălai sau de porumb şi, de aceea,​ poate că ​voi fi asemuită cu acel rege italian al Murlandiei, ţara de poveste a mămăligii.​ Dar, zău dacă m-ar deranja, la o adică​ !

Revenind in oala în care bulbuceşte​ moţeşte o mămăligă galbenă ca soarele​ şi-n care, cu melesteul​ fac o cruce ritualică deasupra aburului ce miroase a cucuruz opărit, mă gîndesc la cele 3 secole de istorie în care ​Lumea Nouă şi-a înfipt rădăcinile în ritualul mesei unei Europe condusă de ovăz.​ Dincolo de aşa-zisa sărăcie a materiei prime​ din care e gătită, mămăliga rămîne indiscutabil una dintre cele mai​ gătite mîncăruri ale umanitătii.

Moldovenii, în timpuri de demult, au dat mămăligii faţă de desert. Sau, poate …de aperitiv ? Şi-au alipit căpşunele, zahărul şi smîntîna, mămăligii aurii şi fierbinţi.

Hmmmm, dacă aţi şti cît poate fi de bun felul ăsta simplu de mîncare, fel cu care bunicile şi străbunicile noastre ispiteau stomacul flămind al copiilor, şi nu numai, în zilele fierbinţi ale verii !

*

abcd00041

La fel de simplă ca şi prezentarea ii este  facerea. Peste o mămăligă fierbinte se toarnă smîntînă groasă şi rece amestecată cu căpşuni pasate. Zahărul e opţional în toată afacerea asta.
Credeţi-mă, gustul e dincolo de imaginarul gîndit al papilelor gustative!

Şi, chiar dacă, în sufletul meu de rumîn sunt mîndră de originile mele, zicerea hîtră a strămoşilor nu se aplică de nici un fel în cazul ăsta: ” Fudulia mare, mămăligă n-are.”

 *

mam.cu.capsuni3

Anunțuri

6 gânduri despre „Istoria din ceaun: mămăligă cu sos de căpşuni”

  1. La fel am fost şi eu cînd am citit despre aşa ceva într-un grup de prin Bucovina!!!
   Amintirile copilăriei lor mi-au stărnit curiozitatea în aşa fel încît, nu numai că am comis ”nebunia” dar am şi repetat-o! Pentru ca e răcoroasă si-i bună rău, Zina dragă!
   Nu mă miră combinaţia deoarece moaţa de bunămea avea un ”desert” care avea la bază tot mămăliga însă cu magiun de prune…aşa numitul tort de mămăligă… va urma acilea cît de curînd.
   O săptămînă excelentă să fie şi pt. tine !

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s