Esenta din sticluta mica: Tiramisù

 tiramisu

Asa cum spuneam si altadata, ‘esentele tari se tin in sticlute mici… sau, cum un amic de-al meu isi zicea ale lui vorbe intelepte: ‘sentimentul de fericire trebuie sa il imbraci in forme comune si invizibile’. Ei bine, al meu toscan Tiramisù i-a provocat acelasi gen de fericire care l-a facut sa ofteze cu ochii spre un cer pur romanesc: ” Izbeste-ma cu timpla de stele…” Ce mai conta cine au fost Roberto si Francesca, primii fauritori ai prajiturii italienesti numita si „Pick me up „(meritele oricum sunt ale lor).

Ce importanta mai aveau toate detaliile legate de cantitati si compozitie?
Si totusi conteaza. Si totusi are importanta. Daca il veti face, veti vedea diferenta. Mai apoi, nu va veti mai uita decit chioris la produsul similar din galantare. Azi a contat faptul ca, la finalul fauririi,  gustul a fost acelasi pe care l-am incercat intr-o autentica bucatarie italieneasca, intr-o vara absolut de poveste.
”Superb de bun”, vorba fie-mii, sau, o nebunie de esenta tinuta bine mersi intr-o sticluta peste care, pe nedrept, esti tentat a trece!

tiramisu2

 

250 gr piscoturi
2 esspreso-uri
250 gr. mascarpone
3 galbenusuri, 3 albusuri
120 gr zahar
Marsala, dupa gust (alte lichioruri sunt in mod frecvent folosite ca subtituenti pentru traditionala Marsala, folosindu-se chiar si rom, vin de Madeira, brandy sau coniac)
Mixeaza bine galbenusurile cu zaharul pina se cremuiesc foarte, foarte bine. Adauga brinza mascarpone si Marsala apoi omogenizeaza. (Consistenta e usor cremoasa, nu va speriati!). Bate bine albusurile apoi incorporeaza-le in masa de brinza si galbenusuri. Omogenizeaza usor.

Ia piscoturile, trece-le rapid prin cafea si aseaza un strat intr-o forma patrata sau dreptunghiulara.
Acopera-le cu jumatate din cantitatea de crema.
Peste crema, aseaza alt strat de piscoturi tavalite prin cafea.
Acopera cu celalalt strat de crema.
Acopera totul cu folie si da la rece peste noapte.
A doua zi, se scoate de la rece inainte cu aprox.15 minute de a-l servi apoi se portioneaza si se pudreaza cu cacao.

 

NOTA:

  • Dublati cantitatile din start. O sa mai vreti, va asigur !
  • Lichiorul folosit a fost cel de nuci, fabricat de mine acum doi ani, o licoare ajunsa deja la virsta bunaciunii aromelor care-ti explodeaza-n cerul gurii intr-o suma de gusturi: amar, dulce si acrisor.
  • Musai sa fac un update la nota asta si sa spun ca, o draga prietena de-a mea, Oana Aksoy, a dat dulcelui asta cea mai tare definitie pe care am putut-o intilni vreodata: Eu văd prajitura asta ca pe-o băutură fină pentru gagici, dar care se ‘bea’ cu furculiţa.” Cheers, Oana draga… ca mare dreptate ai avut !!!

 

Anunțuri

2 păreri la “Esenta din sticluta mica: Tiramisù”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s