Ghiveciul macelaresc

Parca as fi in zahanaua Ploiestilor, intr-o anonima toamna, linga o anonima ospatarie, murdara de altfel, unde, in blidele si tingirile de cupru, marafeturi extraordinare te fac sa uiti de tot ce te inconjoara.
Regal al simplitatii ingredientelor, mincarea asta a fost savirsita la inceputuri, cel mai probabil, din ce ramasite au fost aruncate in punga de hirtie a saracului. Si saracul sarac, peticindu-si portofelul cu-n ochi circumspect, nu face decit sa caute printre mesele cu zarzavaturi tocmai ceea ce ochiul a refuzat sa priveasca de buna dimineata, atunci cind tirgovetii si precupetele pietelor isi intreceau talentele in vinzari.
Naravasa alaturare de gusturi si arome, suculenta si deocheat de apetisanta mai ales dupa ce-si fierbe somnul pret de vreo doua ceasuri(ca nici o noapte n-a fi foc!), taman buna sa perpeleasca nasul flamindului cu-al ei iz de izuri…
Amestec de faptuiri mai mult sau mai putin tainice in care nici o pricepere deosebita nu-i necesar a se da-n barci cu savante stiinte pentru ca focul, carnea si zeama legumelor se incheaga obraznic intr-unul dintre cele mai bune ghiveciuri pe care le-am mincat vreodata.
Si-as cinsti orice obraz, oricit de fin s-ar tine, cu asta grea lucrare de bunataturi si gusturi care mai de care mai trupese dar bine ostoite de-un vinisor albut, sprinten la trup si inca juvenil, taman de pe dealurile Dobrogei .
Si-as mai inchide ochii si-as murmura cu multamire o mantra, ca doara trupul si spiritul cu aleasa facatura fura omenite !
Sa mai pomenesc si de ghiveciul calugaresc al Maestrului ? Asta-i o alta poveste spusa aici.
1 mina buna de piept de vita
1 mina buna de momite de vitel
1 mina buna de git de berbecut sau alte ‘resturi’ de carne de la animale
1 mina buna de maduva de os mare
1/2 mina de carne macra de porc
1 mina buna de maduvioare
3 l-ri bune de untura
6-7 cartofi
4 morcovi nu prea mari
1 telina mica
1 conopida mijlocie
1 vinata potrivita
1 varza mica
2-3 dovlecei
4-5 ardei grasi
2 fire de praz
1/2 gulie
2 cepe mari (da’ mari sa fie!)
2 miini bune de fasole verde
3-4 miini bune de mazare verde
11-12 rosii
1 cana si un pic de bulion ceva mai gros
sare, piper dupa gust
1 pahar de vin alb
cite 1 leg de verdeturi: telina, marar, patrunjel, tocate marunt
*****
1. Se fierb fasolea verde si mazarea.
2. Carnea si maduvele se taie mari; se sareaza si pipareaza.
3. Se taie legumele in bucati mici.
4. Se incinge untura intr-o tigaie si se rumeneste usor carnea(sub capac). Se scoate apoi carnea intr-un vas care se acopera.
5. In untura de mai sus se pun la calit pt. 15 minute legumele. Se scot intr-un vas unde se amesteca cu fasolea, mazarea si verdeata. La untura ramasa in tigaie se mai adauga untura.
6. Se caleste ceapa care se stinge cu bulionul. Se sareaza si pipareaza.
7. Intr-un ceaun, se aseaza jumatate din legume. Peste vine carnea apoi cealalta jumatate de legume. Se toarna sosul de bulion cu ceapa. Deasupra se asaza un capac de jumatati de rosii, cu miezul in jos. Se da pe plita sa clocoteasca o data apoi se da in cuptorul
cu foc mic, pt. 2 ore, aproximativ.
8. Cind mai e un sfert de ceas pina e gata ghiveciul, vinul se incalzeste apoi se toarna peste toata lucratura desavirsind minunea.
*****
Zahanaua? Ploiestii? Ghiveciul macelaresc? Toate-s deja istorie. Si, cu tot respectul si admiratia, neconditionat aratate Maestrului, am venit si-am asezat aci reteta domniei sale. Ca buna mai fuse !
Om mani padme hum ! Nu-i asa ?
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s