(for English version scroll down the page)
Fiecare avem nevoie de povesti spuse la gura sobei sau la buza unei ulcele de vin vechi si aromat de stiinte stiute doar de unii. Toate-s efemere cum toate-s uitate, mai devreme sau mai tirziu, prin colturi de memorie. Citeodata, reusim sa scormonim prin praful aducerilor aminte scotind la lumina si reinviind legende. Ca ne ajuta, ca nu, asta ramine a fi, la un moment dat, o optiune/alegere personala.
Revenind pe tarimul oalelor si-al bucatarelilor, fie ca vrem fie ca nu, trebuie sa acceptam ca prezentul se bazeaza pe-un trecut care este doar al nostru si care ne-a desenat tiparul pe care sa ne cladim personalitatea, de orice tip ar fi ea. Existam datorita acestor legende, datorita culorii specifice data vietii, datorita acelui cod genetic (impropriu spus, iertare!) care ar trebui sa ne defineasca viitorul.
Greu mi-a fost pusa la incercare sensibilitatea apartenentei natale atunci cind am descoperit printre materialele Maestrului o retipisa pe care scria „de la Brad”. C-o fi fost Brad-ul meu hunedorean, c-o fi fost altul nu stiu, insa stiu sigur ca am plecat gindul si crestetul in fata unei simplitati mai mult decit evidente ce-si lafaia auriul in farfurie. Iar gustul special, aparte, m-a purtat cu mii de ani in urma pe malurile Crisului Alb ce strabatea lin dealurile Zarandului, lipindu-mi urechea de firul ierbii verzi de acasa ascultind scormonitorii pamintului dupa aurul atit de dorit de altii.
Iar vocea interioara a pamintului incepu sa-si urzeasca povestea in care metafore teseau parabole si legende ce deschideau usa esentei apartinind unei realitati imbracate in arome, texturi si gusturi demult apuse.
500 gr caș sfarimat in bucati
1 l-ra unt
1 l-ra faina
4 oua
1 ceasca smintina
sare,piper
boia
O oala/cratita de pamint se unge cu unt; se aseaza casul intr-un singur strat.
Ouale, faina, smintina, sarea si piperul se bat bine apoi se toarna peste cas.
Se presara deasupra cu boia(eu am folosit varianta afumata) apoi totul merge la cuptor, la un foc molcom, pret de-o juma’ de ceas. Sau pina totul capata o frumoasa culoare aurie.
Poti servi mincarea asta cu o salata incropita ad-hoc(si-mi asum geneza acestei salate): fisii de ardei copt curatat de pielita si seminte si amestecate cu masline negre, sare, zahar, otet balsamic si citiva stropi de ulei de masline, dupa propriul vostru gust.
BAKED CAS*
500 gr caș *, shattered into pieces
1 tbs butter
1 tbs flour
4 eggs
1 cup of sour cream
salt and pepper
paprika powder
A clay pot / pan well greased with butter; cheese is placed in a single layer.
Eggs, flour, cream, salt and pepper are all well stirred, then pored over cas.
Sprinkle the top with paprika (I used a smoked version) then all goes in the oven at a slow fire, for a half-hour. Or until it gets a nice golden color.
You can serve it with a roasted red peppers salad ( roasted peppers, peeled of skin and seeded, then torn into strips and mixed with black olives, balsamic vinegar, salt, sugar, all to taste).
Imi place atat de mult cum scrii , incat te citesc si iar te citesc !!! Si visez , visez frumos . Exact asa cum imi place mie !!! ❤
Malucule drag , casul e nelipsit din frigiderul nostru , asa ca , saptamana aceasta comit minunea simpla si delicioasa , promit !!! 😉
O saptamana linistita sa ai !!
Mii de imbratsiari !!
ApreciazăApreciază
Plecaciuni Adinoooooo si tucaturi de miini! Musai sa comiti pacatul asta ca-i prea pacatos, pacatosul de el ! Am mai facut o varianta insa ceva mai diferita si e fe-no-me-nal si asta. Cred ca va fi un alt material, in viitorul apropiat.
Ce pot sa mai zic decit…
ApreciazăApreciază
Malucule , ce sa facem si noi , mai pacatuim din cand in cand , ca altfel nu putem spune c-am trecut prin viata asta , nu ? :))))
Asa ca … la pacate inainte !! 😉
Sa ai o seara asa cum ti-o doresti !! ❤
ApreciazăApreciază