Criminal fapt: sarmalele cu pasat / Cabbage rolls with crushed maize

(for English version scroll down the page)

Mai frate, cica soiul asta de mincare n-ar fi prea tinerel si juvenil dupa cum zic unii cu mai multa carte. Pare-se ca, ceea ce noi avem azi e doar o reinventare a carnii maruntita si invelita in diverse frunze de ierburi comestibile, practica folosita de omul gheturilor primitive. Si sa tot fie vo’ cinspe mii de ani de atunci ! Brrrrr…si eu care-i slaveam pe persani pentru facerea unei bunaciuni nebuna de buna cu care sa rupi gura tirgului ! 
Indienii se lauda si ei cu ale lor soiuri de sarmale insa, nici grecii, croatii sau sirbii nu se dau in laturi de la cununa de lauri. Cit despre romani ce sa mai zic ? Dincolo de faptul ca, ei mai mereu se cred mari gauritori de macaroana au totusi meritul de-a fi reinventat un mod absolut original de-a face umplutura: au scos orezul si l-au inlocuit cu pasat. Benefica chestie as zice.
 
Ei bine, pe Marika-neni o stiti deja. Daca ardeii ei umpluti erau intotdeauna o gateala de soi atunci sarmalele ei cu pasat nu erau decit un mod criminal de-a te face dependent de gustul preparatelor ei. Pe tipar de nemtoaica cu gusturi originare si originale de unguroaica sadea, femeia asta a adus pasatul romanesc in preparatul din care a facut fala meselor ei duminicale de si pastorul se imbia fara rusine la degustari savant elaborate ! Dar, privind acum retrospectiv spre o perioada de timp in care grija mea nu era alta decit viata fara griji, banuiesc ca vinul lui Miklos-baci era acela care adauga meseni la numarul fix pe care Marika intotdeauna il avea la prinz. 
 
 
 
 
Dulcele dar secul alb-galbui, tare de-ti zbura urechile dar perfect baubil percum elixirul ce promitea tineretea vesnica, cu capricii de fecioara (virgina) dar de-o perversitate ce baga-n buzunar cea mai abila curtezana si toate astea precum viata careia si-a pus versatilitatea la picioare, cam asa era vinul pentru care secuiul lua calea Albei. Doar dintr-o anume podgorie il cumpara si doar de el erau stiute calitatile licorii pe care o producea prietenul lui, Eftimie, un mai vechi camarad de arme. Dintre dealurile podisului pe care crestea intr-un anume loc muma vie, Eftimie alatura gusturile si aromele adaugind culori grisate ca paiul vechi amintirilor ce parca te duceau cu gindul la marinarii Lumii Noi. 
Si-am simtit pe propria-mi piele zicerea plina de tilc a camaradului…” Iubeste-te cu el da’ vezi c-o sa dea cu tine de toti paretii ! Ca-i cu draci !”
 
 
 
 
 
250 gr pasat de porumb
250 gr piept de porc
250 gr ceafa afumata de porc
1/2 chisca 
1 ceapa tocata
25 ml untura
1/2 – 1 l-ta boia
100 gr ciuperci
1/2 – 1 leg. cimbru
1/2 – 1 varza murata
sare, piper
500 ml zeama de varza murata(sau bors) 
 
Spala pasatul in mai multe ape reci.
Pune ceapa la calit apoi adauga pasatul si dupa 5-10 minute tocatura de carne, cimbrul, ciupercile, boiaua, sarea si piperul. Se amesteca toate si se mai lasa un sfert de ora pe foc. Se scurge grasimea in oala de lut in care vor fi fierte sarmalele. V-am povestit si despre oala de lut a Marikai-neni…
Varza o desfaci foi, o spali in apa calduta, o scurgi, tai nervurile apoi umpli foile cu amestecul de mai sus. Miezul verzei il toci fideluta.
Pe fundul oalei asezi un strat de varza tocata, urmeaza unul de sarmale apoi bucati de ceafa, chisca si piept apoi iar varza si continui pina umpli oala. Ultimul strat e musai a fi varza. Deasupra presari boia si cimbru. Torni in oala zeama de varza indoita cu apa, capacesti bine apoi dai cu oala in cuptor la un foc mai mult descintat de cald. 4-5 ore ar fi suficient ca sa maninci preparatul cu buzele insa, Marika-neni uita de ele acolo si o noapte.
Linga sarmalele astea cu pasat, pune in blide si niste smintina si niscaiva ardei iute. Si bineinteles ca alaturi ii musai a sta codos de falos albul de Alba ! 
Criminala alaturarea !
 
 
 

Cabbage rolls with crushed maize

 
 
 
250 gr crushed maize
250g pork chest(bellies)
250 g smoked pork neck
1/2 chisca*
1 chopped onion 
25 ml melted lard
1/2 – 1 tsp paprika
100g chooped mushrooms
1/2 – 1 bunch thyme
1/2 – 1 pickled cabbage 
salt and pepper
500 ml liquid of pickled cabbage(cabbage juice)
 
Wash crushed maize in several cold waters .
Put the onion to cook then after 5-10 minutes add crushed maize, minced meat , thyme, mushrooms, paprika , salt and pepper. Mix all and let a quarter of an hour on fire. Drain the fat in a clay pot where the cabbage rolls will be cooked . 
Breaks the cabbage in leaves, wash’em in lukewarm water, then fill every sheet with the meat mixture. Chop the core cabbage.
On the bottom of the pot put one layer of chopped cabbage, then follows one of the cabbage rolls, then another one of pieces of neck, chest and chisca*. Cover all with chopped cabbage and continue until you fill the pot . The top of the top must be chopped cabbage. Sprinkle all over with paprika and thyme. Pour into the pot watered cabbage juice, cover well with a lid then put the pot in the oven and give to it a relax for  4-5 hours in a just warm heat. But, as tips of this meal, you can forget the pot there for one night and you’ll see the difference.
Besides these cabbage rolls you can put on the plate some sour cream and chillies. And of course, don’t forget that fabulous gris-yellow wine from Tirnave. Nothing more than a criminal joining ! Trust me!
 
 
*chisca = a kind of sausage made from chopped pork meat and crushed maize
 
 
 
 
 
 
 
___________________________________________________
Related posts:

8 gânduri despre „Criminal fapt: sarmalele cu pasat / Cabbage rolls with crushed maize”

    1. Merita sa le faci! NU rapesc nici prea mult timp de facere, nu sunt consumatoare mari de energie fizica ci doar de cea termica cit despre gust…haoleu! Ca sa nu mai spun de faptul ca nu sunt atit de „mamaligoase” ca si cele cu orez, pasatul dindu-le o cu totul alta textura!
      Astept pareri, Magduto ! ❤

      Apreciază

  1. Pingback: cloud web service

Lasă un răspuns către Magda Adina Anulează răspunsul