Muguri de feriga…ca o salata / Fiddleheads fern salad

(for English version, scroll down the page)

Ca tot pomenii de schimbare (vezi aici), azi  veni si rindul congelatorului. Printre recipientii frumos pusi la pastrare am dat si peste unul de care uitasem cu desavirsire. Si amintirea soarelui unei primaveri nebune decreta calea bucatarelii de azi: salata de muguri de feriga. Brrrr..ar zice unii ! Hmmm, vin si zic eu!
Daca aveti o limba curioasa si aventuroasa, daca va place gustul de sparanghel combinat cu cel de spanac si de ciuperca de padure atunci ati ajuns pe tarimul mult visat.
Si, desi culesesem mugurii intr-o preatimpurie primavara(ca-i musai asa sa fie) si-i pregatisem pentru o iarna ce va sa vie, nici ploaia de acum nu se lasa mai prejos in oferta de comfort la care am subscris in fata focului din vatra si-a unui blid plin ochi cu salata de muguri de feriga.
Cu atentionare speciala:
-toxicitatea ferigii este cunoscuta fiind destul de naravasa daca nu-ti iei masurile de precautie necesare astfel ca, e de preferat sa cumperi mugurii de feriga daca nu esti sigur pe ceea ce intilnesti in padure (in acest sens poti vedea un material aici ).

………………………………………………………….

Ingrediente:

1 mina plina de muguri de feriga (spalati foarte bine, fierti in apa usor sarata aprox. 10 minute, clatiti apoi bine cu apa rece si scursi; unii spun ca doua fierberi ar fi necesare pentru a indeparta gustul usor amarui si toxicitatea ferigii)
1-2 l-te ulei de masline sau unt
2 catei de usturoi feliati
fulgi deshidratati de ardei iute

Preparare:
Soteaza mugurii in uleiul sau untul incins cam 5 minute. Adauga usturoiul si ardeiul iute si mai lasa la foc pentru 1 minut.
Sareaza dupa gust apoi serveste-i imediat. Daca vrei, mai arunca si niste bucatele de brinza peste muguri.

Fiddleheads Fern Salad

1 handful of fiddlehead ferns( trimed and rinsed; remove any brown ends or mushy parts;cooked for 10 minute and then
well drained and rinsed with cold water)
1-2  tsp. olive oil or butter
2 cloves garlic, thinly sliced
hot pepper flakes
In a frying pan, heat oil or butter over medium-high heat. Add fiddleheads. Cook’em and  stir for about 5 minutes. Add garlic and pepper flakes, if you want, then cook and stir again until garlic is fragrant and just starting to color(about 1 minute).
Salt to taste. Serve immediately. If you really want, you can drop few pieces of salted cheese over all.

Special attention:
To cook fiddleheads fern, it’s advised to remove the yellow/brown skin, then boil the sprouts twice with a change of water between boilings. Removing the water reduces the bitterness and the content of tannins and toxins. The Centers for Disease Control associated a number of food-borne illness cases with fiddleheads in the early 1990s. Although they did not identify a toxin in the fiddleheads, the findings of that case suggest that fiddleheads should be cooked thoroughly before eating. The cooking time recommended by health authorities is 15 minutes if boiled and 10 to 12 minutes if steamed.(Wikipedia sources)

If you don’t know what’s talking about in foraging for fiddleheads, you can see this material.
………………………………………
Alte bolboroseli din oala:
1. Méchouia salad – a salad as a war /( Mechouia-salata ca un razboi)
2. Eggplant saute / (Sote de vinete)
3. Plum, basil & honey /(Prune, busuioc si miere)
Anunțuri

6 gânduri despre „Muguri de feriga…ca o salata / Fiddleheads fern salad”

  1. Demential arata salata asta !!!
    Sa stii ca limba mea e tare curioasa si aventuroasa , dar ce ma fac acum toamna ? De unde gasesc eu muguri de feriga ?
    In primavara cu siguranta voi culege si eu , caci atata gasim pe unde umblam ….. trebuie doar sa ma informez putin asupra ei !!
    PS.Pozele sunt superbe !! ❤

    Apreciază

    1. Pffff…daca stiam ca te stirnesc atit de mult pastram citiva muguri inghetati si ti-i trimiteam. Oricum, din pura curiozitate i-am congelat in primavara iar acum le-a venit rindul.
      Cind ii vei culege, rogu-te sa fii atenta. Vezi in clipul din material cum se aleg mugurii buni si-i vei zari din prima cind vei fi in padure. Daca stau sa ma gindesc bine, atunci cind i-am cules eu, nici n-am vazut vreun alt soi. Dar, merita, macar asa o data sa-ti satisfaci o curiozitate… Oricum e ciudat dar fenomenal gustul cu tot amestecul de arome. Mie mi s-a parut ca as minca spanac cu ciuperci, sincer!
      Sarumina pentru aprecieri, inseamna mult… ❤

      Apreciază

  2. Pai eu sunt mereu dispusa sa incerc noutati !! 😉 Daca-mi plac bine, daca nu , iara-i bine , dar macar pot spune ca am facut-o si pe-asta !! :))
    Cu drag si pe buna dreptate vin aprecierile !! Stii asta , nu ? ❤

    Apreciază

  3. Waouuuu!!!! Pe langa textul pe care il citesc la fiecare poatare care ma ameteste usor, ca o licoare minunata, salata asta m-a dat peste cap. Trebuie neaparat incercata.Dar unde oi gasi eu niste muguri…???

    Apreciază

    1. Hmmmm, greu acum, dacă nu chiar imposibil! Trebuie muguri de primăvară timpurie. Dar, poate pe la marketurile mari s-ar putea găseşti .
      Dacă nu, aştepţi pînă-n primăvară şi, cu un drum prin pădure rezolvi resursele pt. mai tîrziu.
      Mulţumesc mult pentru aprecieri şi pentru vizită. Sunt de asemenea încîntată şi de efectul textului asupra cititorului … 😀

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s